فیستول شریانی وریدی چیست و چه مزایایی نسبت به سایر روشها دارد؟

دیالیز یک درمان رایج برای افرادی است که کلیه هایشان ضعیف عمل می کند. دستگاه دیالیز که کار کلیه های نارسا را ​​به عهده می گیرد، سموم خون را فیلتر می کند. برای انجام دیالیز، بیمار ابتدا باید یک عمل جراحی برای ایجاد نقطه دسترسی برای دستگاه انجام دهد. این کار معمولاً در بازو یا مچ دست انجام می‌شود و اغلب با اتصال یک سرخرگ و یک ورید انجام می‌شود. این روش توسط یک جراح عروق انجام می شود. اما برای بررسی ریز نکات در مورد فیستول شریانی وریدی با ادامه این مقاله همراه ما باشید.

فیستول شریانی وریدی چیست؟

طولانی‌ترین و بهترین نوع دسترسی عروق همودیالیزی، فیستول شریانی وریدی یا فیستول AV است. فیستول شریانی وریدی یا AV یک اتصال جراحی شده بین شریان و ورید است که توسط متخصص عروق ایجاد می شود. فیستول AV معمولا در بازو قرار می گیرد، اما در صورت لزوم می توان آن را در ساق پا قرار داد. با فیستول شریانی وریدی، خون از شریان مستقیماً به داخل سیاهرگ جریان می یابد و فشار خون و مقدار جریان خون در ورید را افزایش می دهد. به دنبال افزایش جریان و فشار، بزرگ شدن وریدها رخ می دهد.

وریدهای بزرگ شده قادر به ارائه مقدار جریان خون لازم برای ارائه درمان مناسب همودیالیز خواهند بود. فیستول های شریانی وریدی، دسترسی عروقی ترجیحی برای دیالیز طولانی مدت هستند چرا که بیشتر از هر نوع دسترسی دیالیز دیگری دوام می آورند، کمتر در معرض عفونت و لخته شدن هستند و می توان برای عملکرد قابل پیش بینی به آنها اعتماد کرد.

مزایای فیستول شریانی وریدی

  • عملکرد طولانی‌تری نسبت به سایر اشکال دسترسی عروقی دارند.
  • هیچ ماده مصنوعی در بدن شما تعبیه نمی شود.
  • جریان خون لازم برای دیالیز موثر را فراهم می کند، که ممکن است به کاهش زمان درمان کمک کند.
  • خطر عفونت در آنها کم است.
  • نسبت به سایر گزینه های دسترسی دیالیزی، کمتر مستعد لخته شدن هستند.
  • بصورت سرپایی تحت بی حسی موضعی انجام می شوند.
  • امکان بازگشت سریع به فعالیت های روزانه وجود دارد.

فیستول شریانی وریدی چگونه ایجاد می شود؟

اولین قدم در ایجاد فیستول AV، ارزیابی رگ‌های خونی (وریدها و شریان‌ها) برای اطمینان از سلامت کافی برای حمایت از فیستول است. اولین مرحله در ارزیابی، معاینه فیزیکی بازوهای شما خواهد بود که توسط متخصص عروق انجام می شود.

مرحله بعدی شامل استفاده از آزمایش‌های غیرتهاجمی یا کم تهاجمی مانند سونوگرافی و احتمالاً آنژیوگرافی برای تعیین اندازه و عمق شریان‌ها و سیاهرگ‌های شما خواهد بود. این آزمایشات تعیین می کند که آیا رگ های خونی شما قادر به حمایت از فیستول هستند یا خیر. این آزمایش ها اغلب به عنوان “نقشه عروقی” نامیده می شوند. نقطه دسترسی باید به اندازه کافی بادوام باشد تا بتواند چندین بار در هفته بدون فروریختن درمان دیالیز را تحمل کند. هنگامی که مشخص شد که شما کاندیدای انجام فیستول شریانی وریدی هستید، یک زمان انجام برای ایجاد فیستول AV توسط متخصص عروق برنامه ریزی می شود.

نحوه انجام عمل فیستول شریانی وریدی

فیستول معمولاً در بازوی غیر غالب شما (بازویی که با آن نمی نویسید) معمولاً در داخل بازو تا مچ دست یا آرنج ایجاد می شود. برای ایجاد فیستول AV، متخصص عروق بی حسی موضعی را در محل دسترسی انتخابی انجام می دهد. در مرحله بعد، پزشک شما یک برش کوچک ایجاد می کند و اجازه دسترسی به شریان ها و وریدهای انتخابی را می دهد. یک اتصال جراحی بین شریان و ورید ایجاد می شود. این اتصال باعث می شود خون از شریان به داخل ورید جریان یابد، این افزایش جریان خون از طریق سیاهرگ منجر به بزرگ شدن ورید و ضخیم شدن دیواره سیاهرگ می شود. پس از ایجاد فیستول، چندین هفته، در برخی موارد یک ماه یا بیشتر طول می کشد تا فیستول به حدی بالغ شود که بتواند برای درمان های همودیالیز مورد استفاده قرار گیرد.

مراقبت های بعد از عمل فیستول دیالیز

ایجاد فیستول AV می تواند به عنوان یک روش سرپایی انجام شود و نیازی به بستری شدن یک شبه در بیمارستان ندارد. به طور کلی، چند ساعت پس از اتمام عمل باید بتوانید به خانه بروید. به شما دستور داده می شود که بازوی دسترسی دیالیزی خود را بالا نگه دارید تا تورم و درد در محل دسترسی کاهش یابد. پزشک شما همچنین ممکن است یک مسکن برای کمک به کنترل درد پس از عمل تجویز کند.

با گذشت زمان، رگ های خونی بازوی شما به دلیل حجم بالای خونی که از آنها عبور می کند، بزرگ می شوند. این ممکن است فیستول شما را ناهموار یا پیچ خورده نشان دهد و احتمالاً کاملاً قابل توجه خواهد بود.

عوارض فیستول شریانی وریدی

برای جلوگیری از هر گونه عارضه پس از عمل، نکات کلیدی زیر را به یاد داشته باشید:

  • ناحیه فیستول را همیشه تمیز نگه دارید.
  • مواظب باشید که به آن ناحیه ضربه نزنید یا آسیب نبیند.
  • مراقب علائم عفونت باشید.
  • با بازوی دسترسی زیر سر یا بدن خود نخوابید.
  • اجسام سنگین را با بازوی فیستول خود حمل نکنید.
  • از آستین های تنگ یا جواهرات روی بازوی دسترسی استفاده نکنید.
  • اجازه ندهید کاپ دستگاه فشار خون روی بازوی فیستول شما بسته شود.
  • اگر متوجه هر گونه مشکل یا نگرانی شدید، فوراً با مطب جراح عروق خود تماس بگیرید.

1. بی حسی

اگر فیستول در نزدیکی مچ دست شما ایجاد شده باشد، ممکن است این عمل باعث کبودی عصب منتهی به انگشت شست شود. این کار باعث می شود انگشت شست شما بی حس شود. این حالت معمولاً پس از چند هفته بدون درمان از بین می رود.

2. تورم بازو

هر تورمی معمولاً موقتی است و با بالا بردن بازو بالاتر از سطح قلب قابل درمان است. تیم کلیه شما همچنین ممکن است در مورد برخی تمرینات انگشتی که می توانید برای کمک به کاهش بیشتر تورم انجام دهید، صحبت کنند.

3. عفونت

ممکن است اطراف جای زخم دچار عفونت شوید. این را می توان با قرص یا تزریق آنتی بیوتیک درمان کرد.

فیستول در طول دیالیز چگونه استفاده می شود؟

فیستول شریانی وریدی نحوه اتصال بیماران به دستگاه دیالیز است. یک پرستار، درمان دیالیز شما را با وارد کردن دو سوزن در فیستول AV آغاز می کند. یک سوزن خون را خارج کرده و به دستگاه می فرستد و در آنجا فیلتر می شود. سوزن دوم اجازه می دهد تا خون به طور ایمن به بدن بازگردد. هر درمان دیالیز سه تا چهار ساعت به طول می انجامد و به طور کلی بیماران به سه درمان در هفته نیاز دارند.

جراحی فیستول چه زمانی انجام می شود؟

این جراحی تقریباً شش ماه قبل از اولین جلسه دیالیز انجام می شود. ممکن است چندین هفته طول بکشد تا فیستول AV بهبود یابد و به اندازه کافی محکم شود تا در مقابل سختی درمان های دیالیز مقاومت کند. طی هفته‌های پس از جراحی جریان خون با فشار بالا از شریان، باعث کشیده شدن دیواره‌های سیاهرگ می‌شود. همان زمان با کشیده شدن ورید بزرگ می شود. نتیجه یک نقطه دسترسی طولانی مدت است که به پرستار دیالیز اجازه می دهد تا به راحتی بیمار را به دستگاه دیالیز متصل کند.

آیا جایگزینی برای فیستول شریانی وریدی وجود دارد؟

فیستول بهترین راه برای دریافت دیالیز است زیرا راه حلی طولانی مدت برای بیماران دیالیزی است و خطر عفونت پایینی دارد. با این حال، چندین جایگزین وجود دارد که ارزش بررسی دارد. اگر ورید با اندازه کافی برای فیستول ندارید، ممکن است یک ورید مصنوعی از طریق جراحی پیوند گرافت شریانی وریدی نصب شود. در صورت نیاز به دیالیز فوری، یک کاتتر دیالیز را می توان در ورید قرار داد تا زمانی که یک راه حل طولانی مدت ایجاد شود.

عمر فیستول دیالیز چقدر است؟

فیستول شما قبل از اینکه برای همودیالیز استفاده شود به زمان نیاز دارد تا رشد کند یا بالغ شود. هنگامی که فیستول شما ساخته شد، ورید رشد می کند و دیواره های آن ضخیم‌تر و قوی‌تر می شوند، زیرا خون بیشتری در آن جریان می یابد.

هرچه فیستول شما بیشتر رشد کند، عملکرد بهتری داشته و ماندگاری بیشتری دارد. در برخی موارد، فیستول ها بالغ نمی شوند و برای همودیالیز مناسب نیستند. اگر این اتفاق بیفتد، تیم کلیه شما در مورد اینکه آیا برای حل این مشکل به عمل بیشتری نیاز است یا خیر، بحث خواهند کرد.

تیم کلیه شما به بررسی فیستول شما ادامه می دهد و به شما اطلاع می دهد که چه زمانی فیستول برای استفاده آماده است. معمولاً در حدود 10 هفته برای آمادگی زمان نیاز است، اگرچه اگر رگ های کوچکی دارید ممکن است این زمان طولانی‌تر باشد.

تیم کلیه شما در مورد تمرینات آسانی که می توانید برای کمک به بالغ شدن فیستول خود انجام دهید، صحبت خواهند کرد. این فرآیند معمولاً شامل فشار دادن یک توپ استرس در دست شما است. این تمرینات را فقط پس از کاهش تورم و بهبود بخیه ها باید انجام دهید.

تیم متخصص کلیه، برای اینکه خودتان بتوانید فیستول را بررسی کنید در مورد احساستان در مورد فیستول و اینکه چه صدایی باید بشنوید توضیحاتی ارائه خواهند داد. این بسیار مهم است زیرا ممکن است شما اولین کسی باشید که متوجه می شوید چیزی درست نیست. مهم است که در صورت مشاهده هرگونه مشکل در فیستول خود فوراً به تیم کلیه خود اطلاع دهید.

اگر لازم است قبل از آماده شدن فیستول، فرآیند همودیالیز را آغاز کنید، ممکن است نیاز به انجام روش دیگری برای قرار دادن کاتتر یا لاین موقت داشته باشید. اگرچه این گزینه ها می توانند بلافاصله استفاده شوند، اما فقط برای استفاده کوتاه مدت خواهند بود.

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

در صورت بروز هر یک از شرایط زیر همزمان با داشتن فیستول شریانی وریدی سریعا به اورژانس مراجعه کنید:

  1. فیستول شما داغ، متورم یا دردناک است.
  2. انگشتان شما سرد یا دردناک هستند یا قدرت دست شما کاهش یافته است.
  3. اگر فیستول شما لخته شود، جریان خون در آن متوقف می شود. اگر متوجه شدید که لرزش طبیعی فیستول شما متوقف شده، فوراً با تیم کلیه خود تماس بگیرید.
  4. اگر در بین جلسات دیالیز خونریزی از فیستول شما رخ داد، باید فوراً کمک بگیرید.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *